Erməni gəncləri yengəlik institutuna qarşı

Erməni gəncləri üçün 8 mart nədir? Qadınlar səliqəli geyinir, kişilər isə onlara gül bağışlayır, vəssalam. Amma bəzi gənclərin anlamında bu gün daha böyük məna daşımalıdır. Qadınların və kişilərin hüquq bərəbərliyi mənasını.

Bütün mühafizəkar-patriarxat toplumlarda (həmçinin Azərbaycanda) olduğu kimi, Ermənistanda da qadının toydan evvəl cinsi "toxunulmazlığına" (bakirəliyinə) böyük önəm verilir. Ermənistanda, bakirəliyin ənənəvi Qafqaz rəmzi olan toy gecəsi döşək ağının nümayişindən başqa ənənə də var: pəncərə önünə qırmızı almanın qoyulması. El arasında ona: "garmir khndzor" deyillər.

8 mart günü bir neçə gənc fəallar cəmiyyətdə hökm sürən belə hallara etiraz olaraq yürüş keçirtdilər və qırmızı almaları yerə bastırdılar. Kaş ki, bütün mühafizəkar-patriarxal toplumalrın ayıblarını belə asanlıqla bastırıb gizlətmək olardı.

Aksiya haqqında daha ətraflı burada.

11 comments:

Adnan Hajizada said...

Zennimce bu girmizi alma meselesi olduqca maraqli bir adetdir. Amma her halda bu da genc ailenin ishine garishmaqdan bashqa bir shey deyil. Biz neyi bastiraq bes? Ideyalar var?

Anonymous said...

Yapon bayrağını və ya vişnə şirəsinə bulaşmış süfrəni :)

Anonymous said...

yaxshi fikirdir. Amma qorxun ki beynelxalq skazandal yaranmasin Yaponiya ile Azerbaycan arasinda.

Anonymous said...

BBu beyem yaxshi haldir ki, gunde biriyle yatanlarla evlenmek isteyirsiz? Isteyirsizse gedin bildiyinizi edin...

Vüqar Salamlı said...

Hörməti İlkin,

Ümid edirəm ki, sizin bu mesajınız hər iki cinsin nümayəndələrinə ünvanlanıb. Əks halda, dediyininiz heç bir əsaslı mənası yoxdur.

Adnan Hajizada said...

Ilkin, sohbet gunde biri ile yatmaqdan deyil, bakirelikden de deyil. Sohbet, qadin ve kishinin huquq beraberliyinden ve onlarin shexsi ishlerine cemiyyetin qarishmamasindan gedir.

Unknown said...

Men xahish ederdim ki girmizi almanin Azeri eleyhdarlari bu filme baxsinlar,ondan sonra girmizi alma evezine özlerini basdiracaqlar torpaga!
http://sakladka.net/news/2009-04-16-6791

maximuuum said...

Elchin ,yeqin ki sen gonderdiyin bu linke ozun baxmisan.Cunki men baxdim ve hele de ozumu basdirmaq fikrinde deyilem.
1. linkdekilerin metnle yaxindan uzaqdan hec bir elaqesi yoxdur.Metnde sohbet qadinlara qarsi tedbiq edilen gulunc eneneden gedir.sene eks cinsin numayendesi oldugun uchun danismag asandir. amma bu hech xosh hal deyil ki toyun seheri yatdigin charshafi yaninda o bu acib baxa sen de fereh duyasan ki gece men neler elemishem.ayrica bu ishi hemin gece elemek de mecburi deyil.
2. linkdekilere gore sen yeqin 2ci defe evlenib ushaq sahibi olan qadinlara da etiraz edirsen.cunki linkdeki filmin menasi bu idi ki ilk erkek oz genetikasini hemiselik qoyur.
3. bu tesdiq olunmush bir shey olsaydi bir cox xestelik uchn derman yox ele mehz DNA ultrasesleri istifade olunardi.
4. ve nehayet eger bu gosterilenler dogrudursa o filmdeki son soz de senincun onemli olmalidi axi."bu genetik yaddasi sadece esl sevgi temizleye biler" deyilirdi.
indi burdan sonuc sen cixar.

Unknown said...

maximuuum said...
1.Men bilmirem belke aramizda eleleri var ki,el-adetini gulunc sayir amma tarixi sehvinden sonra,sonraki peshimanchiliqi fayda vermez.Ata-Babalarimiz bu yolu kechib,ve onlardanda biz olmushuq.Birde ki, qirmizi alma ve yenge sözlerinin menasi var onlari basha dushmeden tehlil etmek mence en azindan oz kokune gulmek kimi bir sheydir.Eger siz bilmirsinizse yenge neye gore lazimdir onda anlada bilerem.
Ta qedimden bizim ata ve analarimiza boyuk hormetimiz oldugundan onlarla bizim aramizda bir hormet perdesi olub ve olacaq ve gedim zamanlarda oglan ve qiz her ikisi bakire olub,ve toy gecesindende o geder serishteli olmayiblar,bizim kimi,ve ona gore yenge onlari toy gecesine hazirlayib.Amma indi maashallah daha bu bilgiler lazim deyil cavanlara onlar toya qeder bu ishleri kimle-geldi nece geldi gorduklerine gore artiq bu peshe sahibleri (yengeler)debde deyil.
Eger bilmek isteyirsinizse neye
gore dediyiniz ag charshaf neye goredirse onu da anladim.Qizlarin beden qurlushu daha tez yetishdiyinden,onlarin cinsi hissleri tez oyanir,ve buna da misal olaraq erken yashlarindan aybashi olmaqlari subutdur ki,ve Elbette ki,her bir ana-ata oz evladina neslinin kokunun davamchisi kimi baxir ve buna da misal olaraq istemez ki,evladi koku-nesli bilinmeyen bir adamla evlenmish olsun.Ona gore de yenge ve ag movcuddur ki,lox oglunu sevgi perdesi altinda daha da loxlamasinlar.
Cunki oglan adi kishi adindan ferqlenir neceki,qiz qadinla.
Amma indi bu sheylere baxan kimdir.
2.Sohbet ikinci defe evlenmekden getmir,sohbet ancaq Toy gecesinden gedirse,eger oglan gebul edirse gelecek heyat yoldashinin `opitniligini` onda kimin ona sozu ola biler ki,arvad onun gelecek ushaqda...!!!
3.Herenin 1 taleyi var, ve herede 1 cur basha dushur bu heyati,Sevginin gucune de shubhem yoxdur,amma haradan bilesen ki,bu qiz seni dogurdan da sevir,yoxsa ere getmek namine ozunu siramaq isteyir,Eger xristian dovletleri indi ayilib ona qayidirlarsa biz ise neye gore onlarin kechmichini teqlid elemeliyik.
3.O ki,qaldi erle-arvadin ishine ozgelerin qatishmasi,bu da asilidir beyin ozunden,eger BEY arvadagizdirsa onda bele bir problemle hemishe rastlashacaq.
Yox eger beyimiz esl kishiogludursa sozunun keseri varsa onda here oz yerini bilib onlarin ishine gatishmayacaq.
P.C ;100% yoxlanilib.
Eger sohbet qadinlara edilen dediyiniz gulunc eneneden gedirse,size 1 misal.
Ermenilerin köku bilinmeyen 1 milletdir,onlar o yengeliyi ve qirmizi almani formalashdirib bizden ogurlayiblar,tarix boyu bu hele de davam edir.Ermanilerin bu hereketini alqishlayiram,ve bele getse dunyada 1 temiz qanli ermeni qalmayacag neceki,yoxdur.Biz Azeriyik bizim gozel adet ve enenelerimiz var,ve dinimiz de ki,Islam ve bu dinde de safliq-pakliq teleb olunur her bir muselmandan.Indi ise ozunuz qerar veriniz,safliq pakliq yoxsa daha neler-neler.

Anonymous said...

Nə yaxşı ki, ermənilər bizdən belə axmaq şeyi götürüblər. Yoxsa elə həmişə dolma, aş, sarı gəlin.

Onnik Krikorian said...

Hi there,

Hust stumbled upon this post and while I don't understand Azeri, I do recognize the photo I took at the top of the entry. Anyway, there's more along with an account of the day as well as a resulting discussion on the original post:

http://frontlineclub.com/blogs/onnikkrikorian/2009/03/burying-the-red-apple.htmlCheers, and your movement looks fresh and new. Good luck in your activities.